четвер, 21 листопада 2013 р.

День святого Архангела Михаїла

21 листопада святкується  особливе для України свято – Собор святого Архистратига Михаїла. Цього святого здавна називають ангелом-охоронцем усіх християн, а українці вважають Архистратига Михаїла охоронцем столиці України – Києва. Давній  герб Києва був прикрашений  образом Архистратига  з мечем.
Образ святого Михаїла уособлює перемогу добра над темними силами: гримить грім – значить, святий Михайло бореться з чортами.
Мисливці в Україні вважають його своїм покровителем та захисником. Найпоширеніша розповідь про Архістратига пов’язана з віруванням, що найкраща та рушниця, яка побувала в руках  у Святого…
За старою легендою, одного разу гроза застала мисливця в лісі. Відшукав мисливець ліщину (за переказом – це єдине дерево, під яким можна стояти під час грози) і побачив нечистого, який ховався від Архистратига Михайла. Прицілився мисливець і влучив у чорта, тільки пляма смоли від нього залишилась. Михайло подякував мисливцеві за допомогу ізапитав, яку б винагороду він захотів отримати. Мисливець забажав одержати рушницю Архистратига, і той погодився. Вони обмінялися своїми рушницями. І почало цьому мисливцеві так щастити на полюванні, що годі й казати! Тільки кожного разу, як він з цієї рушниці стріляв, такий грім над землею лунав, що люди лякалися. От мисливець і вирішив повернути її назад. Одержавши свою, він помітив, що рушниця набула чудодійної сили після того, як побувала у руках Архістратига.
І мисливська удача не покидала вже його довіку.
Більше дізнайся:  
Шкода, М. Традиції і свята українського народу / М. Шкода ; ілюстр. О. Перепелиця. – Донецьк : БАО, 2007. – 383 с. : ілюстр.
Шкода, М. Свята моєї Батьківщини : дит. календар ілюстр. / М. Шкода ; худож. О. Альбрехт. – Донецьк : БАО, 2007. – 176 с. : ілюстр.
Матвєєва, Н. Святі і свята України : календар церк. свят і нар. традицій: слов.-довід. / Н. Матвєєва, А. Голобородько. – К. : Український центр духовної культури, 1995. – 239 с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар