суботу, 24 листопада 2018 р.

«Джури козака Швайки». В. Рутківський


Володимир Григорович Рутківський


народився 18 квітня 1937 року
в селі Хрестителеве на Черкащині
в родині вчителів.
Його дитинство припало на воєнне лихоліття.

Середню освіту Володимир Григорович здобував у Богодухівській, а згодом – Великобурімській середній школі того ж Чорнобаївського району. З цього віку хлопець відкрив у собі нахили і здібності до історичного пошуку, спонукаючи не просто писати цікаві історичні твори для дітей, а й відкривати до нього ще не описані, інколи й не досліджені періоди вітчизняної історії. Становленню його інтересу до українських старожитностей сприяло те, що шкільний гурток, старостою якого був Володимир, відкрив у своєму селі залишки найдавнішого на той час поселення в Україні. Вищу освіту Рутківський отримував спочатку в Одеському інституті харчової холодильної промисловості, а за два роки по тому перевівся до Одеського політеху, працював на Одеському суперфосфатному, проте незабаром зрозумів, що справжнє його покликання – література. Згодом В.Рутківський закінчив Вищі літературні курси в Москві. Друкується Володимир Григорович з 1959 року, літературний стаж письменника – понад півстоліття.

Останні 30 років пише романи для дітей та юнацтва, серед яких – «Бухтик з тихого затону», «Гості на мітлі», «Канікули у Воронівці», «Сині Води», «Сторожова застава», «Двобій з тінню», «Потерчата», трилогія «Джури» (книга перша – «Джури козака Швайки», книга друга – «Джури-характерники», книга третя – «Джури і підводний човен») та ін. Роман письменника «Джури-характерники» став переможцем книжкового рейтингу від «Літакценту», роман «Джури козака Швайки» та повість «Потерчата» були відзначені «Книжкою року-2009» та Бі-Бі-Сі. Володимир Рутківський – лауреат премій ім. М. Трублаїні, ім. Лесі Українки, Міжнародного освітнього фонду ім. Ярослава Мудрого.




Усі ми знаємо імена Северина Наливайка, Богдана Хмельницького, Івана Мазепи...
А ким були перші козаки? Звідкіля вони взялися?
На ці запитання ти знайдеш відповідь у новому гостросюжетному історичному романі Володимира Рутківського - одного з найблискучіших сучасних українських дитячих письменників.
Його дивовижні герої — Грицик та малий волхв Санько, юний богатир Демко Дурна Сила, його мама-велетка, невловимий козак Швайка зі своїм вірним вовком Барвінком та їхні численні друзі — з честю виходять із найскладніших ситуацій.

А небезпека чигає на кожному кроці, а надто, коли ти зважився підняти шаблю на могутню татарську орду, а за твоєю спиною — майже нікого...

У зв'язку з відсутністю твору «Джури козака Швайки» в шкільному підручнику, пропонується завантажити його за даним посиланням.















Немає коментарів:

Дописати коментар