неділя, 2 травня 2021 р.

Веселі "христосання" за столом

 



Великдень – це особливе свято, коли слідують традиціям і вірять у диво.

На жаль, багато українців не знають, як правильно називати це свято - "Паска", "Пасха" або ж "Великдень". Деякі навіть думають, що ці 3 слова є синонімами для назви релігійного свята Воскресіння Христового. Утім не все так просто!

Мовознавець та блоґер Олександр Авраменко зауважує, що назва свята Воскресіння Христового — "Великдень", який має синонім - єврейське церковнокнижне слово "Пасха". А «паска» — це загалом солодкий великодній хліб, що його випікають до свята.


У цей день в домівках запалюють свічки і лампади, накривають святковий стіл і найперше, що потрібно зробити за звичаєм за столом – “христосатися” крашанками.
Ця весела традиція до вподоби і дорослим і дітям. Адже у кожного виникає бажання стати переможцем у давньому звичаї.
Всі присутні за столом христосаються, вимовляючи: “Христос воскрес!” – у відповідь “Воістину Воскрес!”, беруть в руку по крашанці і намагаються вдарити у інше яйце так, щоб своє залишилося цілим.

Саме тому дуже важливо вибрати найміцніше яйце.

І тут бабусі й дідусі відкривають головну таємницю цього дійства. За словами старшого покоління, яєчко пробують на зуб. Тобто легенько дзьобають крашанкою по зубам. Якщо звук цокотіння об зуби дзвінкий, то значить яйце крепке. Якщо ж чути глухе цокотіння, то це означає, що яєчко в середині пусте і при ударі іншого обов’язково буде розбите.

Звичайно, для подібного ритуалу потрібно не одне свято практикуватися, щоб змогти обрати саме яйце переможця та добрі емоції й святковий настрій варті цього.

І тільки після того, як за столом з’явиться переможець, можна приступати до трапези.
В першу чергу з’їдають кожен свою побиту крашанку. Адже яйце – це символ життя і чудесного воскресіння. Воскреслий Ісус був оточений сяйвом, схожим за формою на яйце, тому крашанкам приписують цілющі властивості.

Вважається, що на Великдень потрібно христосатися навіть з ворогами, а також не сумувати і не лаятися. У цей день прийнято радіти та пригощатися смачненькою святковою паскою. Її солодкість, здоба і краса – співчуття, милосердя і турбота Творця про кожного, символ присутності Бога у житті всіх людей.

Тетяна Домарєва

Немає коментарів:

Дописати коментар