понеділок, 24 червня 2019 р.

„Запущений“ вигляд?


Короткий курс української мови


«Запущений вигляд», «запущений сад», «запущене хлоп'я» — мовні ляпсуси. «Запущений» — пасивний дієприкметник минулого часу до «запустити». Запускають ракету в космос, а не вигляд, сад чи, боронь Боже, хлоп'я.

Замість прикметника запущений, якщо мовиться про щось, що має ознаки недогляду, занедбаности, краще використовувати стилістично кращий варіянт:
  1. Запустити — Надавати руху, початку дії (двигунові, механізмові, машині тощо). Наприклад: Запущена в космос ракета. Запущений у виробництво виріб. Запущений у море невід.
  2. Занедбаний — який має ознаки занепаду, недогляду, байдужого ставлення з боку когось. Наприклад: Зверхній його вигляд був занедбаний. На занедбаній фермі все треба переробляти на краще.
  3. Занехаяний — який має ознаки недогляду, занедбаности. Наприклад: Занехаяний верстат працює погано. Поля в Хоми були занехаяні, заросли бур'яном.
  4. Зачуханий — позбавлений нагляду; розмовний синонім до «занедбаний», «занехаяний» тощо. Наприклад: В Глибові був якийсь там зачуханий маєток. Мале, років восьми зачухане хлоп'я в самій сорочці.
  5. Бездоглядний — позбавлений догляду. Наприклад: Бездоглядне дитя плавнів та шелюгів дніпровських... Знаємо, що вона не бездоглядна.
  6. Покинутий (покинений) — який залишився без догляду, уваги, яким перестали цікавитися, займатися. Наприклад: Почуває себе не тільки самотньою, але й покинутою. Покинуть тебе саму на старість.



За матеріалами:  Мова на часі

Немає коментарів:

Дописати коментар