неділю, 8 вересня 2019 р.

"Ой Морозе Морозенку" - українська народна пісня



Не відомо, хто написав пісню «Ой Морозе, Морозенку, славний наш козаче, за тобою, Морозенку, вся Вкраїна плаче...». Довгий час не знали, про якого Морозенка співають у цій пісні.

Російська Імперія пробувала знищити пам'ять про наших національних героїв і робила все, щоб ми їх забули. Тому в підручниках з історії часів СРСР про полковника Морозенка нічого не писали.
Козак Морозенко, якого оспівує народна пісня, відомий в Україні шляхтич Станіслав Мрозовицький. Який проживав у селі Кровинка Теребовлянського району, на Тернопільщині.
Станіслав народився в багатій родині та був шляхетного роду. Навчався він у Польському Краківському університеті і Падуанському університеті в Італії. Після закінчення навчання Станіслав служив при дворі короля Речі Посполитої. У 1638 році Станіслав Мрозовицький отримав звання полковника реєстрового козацтва, брав участь у багатьох військових походах і вірно служив королю Речі Посполитої аж до часів Хмельниччини.
Батько Станіслава був одружений другий раз, і коли він помер, родина Мрозовицьких не могла поділити майно, у наслідку Станіслав сам відмовився від майна батька і від своєї католицької віри, і навіть від свого імені. Він охрестився в православну віру своїх дідів. Був хрещений під новим іменем і прізвищем Нестор Морозенко. Після свого хрещення перейшов зі своїм козацьким полком на сторону Гетьманської України.
Напевно суперечки за майно вплинули на українського шляхтича, і тому він зрікся католицької віри, прийнявши православну віру своїх дідів. Така образа могла змусити людину відмовитись і від свого імені.
Може на полковника Станіслава Мрозовицького вплинула визвольна війна, яка почалась в Україні, а тому Станіслав, будучи українським шляхтичем, зрікся маєтків і свого імені й перейшов зі своїм козацьким полком на бік українського війська, яке очолював ясновельможний гетьман Богдан Хмельницький.
Відомо, що полковника Нестора Морозенка дуже поважали козаки. Він у 1649 році очолював козацьку кінноту та брав участь у битві під Збаражем. Під час перемир'я Нестор Морозенко вийшов на переговори з польським посланцем і був убитий снайпером.

Ой Морозе, Морозенку,
Ой да ти славний козаче!
За тобою, Морозенку,
Вся Вкраїна плаче!

За тобою, Морозенку,
Вся Вкраїна плаче!
Не так тая Україна,
Як рідная мати.

Заплакала Морозиха,
Стоя біля хати.
Не плач, не плач, Морозихо,
Не плач, не журися,
А йди з нами, козаками,
Мед-вина напийся!

Чогось мені, козаченьки,
Мед-вино не п’ється:
Ой десь мій син , Морозенко,
Та із турком б’ється!

Бились зранку козаченьки
До ночі глухої.
Козаків лягло чимало,
Ворогів – утроє.

Козаків лягло чимало,
Ворогів – утроє.
Замучили молодого
Вороги прокляті!

Немає коментарів:

Дописати коментар