суботу, 19 жовтня 2019 р.

Хатнє начиння



Ці речі колись були звичними для використання у побуті. Кожен предмет мав чітке призначення. Ось невеликий словничок старовинних речей, які ви могли бачити в хатині своєї бабусі.

Коромисло - дерев’яна вигнута палиця, якою носили на плечах відра з водою

Коцюба - пічне начиння для вигрібання жару

Рогач - довгий дерев’яний держак з двома металевими заокругленими ріжками на кінці, яким ставлять до печі або витягають горщики

Хлібна лопата - пристосування, за допомогою якого “садили” хліб у піч

Черпак - ківш з довгою ручкою для черпання чого-небудь

Вареха - так називали у деяких місцях України звичайний ополоник

Рубель - плаский чи ребристий дерев’яний брус для прасування

Макітра - широкий глиняний горщик із шершавою поверхнею усередині для перетирання маку, льону тощо

Стільничка - дощечка для розкочування тіста, нарізання хліба та овочів

Ночви - продовгувата посудина для хатнього вжитку: прання білизни, купання тощо

Хлібна діжа - низька широка дерев’яна діжка, у якій готували тісто на хліб

Масничка - вузька і відносно висока діжка для збивання масла

Макогон - дерев’яна заокруглена знизу палка, якою товчуть насіння льону, перетирають мак, сир, масло тощо

Дійниця - невеликі дерев’яні бондарні відра з двома невисокими вушками і протягнутою крізь них дужкою.

Немає коментарів:

Дописати коментар